start
helårskursen
lärare
hur det gick sen
kortkurser
nyheter

- nyheter och uppdateringar -
 

Kortkurser i filmmanus

16-09-16 NY KURS 10/3 - 23/12 2016, HELTID

Introduktion i att skriva manus

Se alla detaljer om nya kursen på startsidan »

Lars Persson, tidigare Manuspilot

16-01-07 Manuspilot uttagen till Talangutveckling

GRATTIS ((igen!!) ) till LARS PERSSON som kommit med med i Talang AC/BD, talangutvecklingsprojektet som drivs av Filmpool Nord och Film i västerbotten

Se intervju på YouTube med Lars här  »

Mer om Lars längre ner på sidan.

Kortkurser i filmmanus

16-01-05 NY KURS: Treatment - UTVECKLA DIN STORY

Fortsättningskurs för dig som redan är igång med en filmidé.

Det vi erbjuder är hjälp att finslipa berättelsen. Målet är att du i slutet av kursen ska ha en utvecklad filmidé i form av treatment som är färdigt för att söka manusstöd eller lämna till en producent.

Start: 1 februari

Se mer »

Lars Persson, tidigare Manuspilot

15-11-22 PUBLIKENS PRIS TILL MANUSPILOT PÅ NOVEMBERFESTIVALEN

STORT GRATTIS även till LARS PERSSON som precis fick ta emot PUBLIKENS PRIS på årets omgång av NOVEMBERFESTIVALEN för sin novellfilm RADIOAMATÖREN

Lars står för både manus och regi och i rollerna ser vi Sten Ljunggren och Jimmy Lindström.

Handling: Filmen skildrar ett överraskande möte mellan inbrottstjuven Jonas (35) och den blinda radioamatören Tage (75). Jonas tänker göra ett inbrott i en villa som verkar vara tom. Men det visar sig att Tage, en blind ensam man finns i huset. Ett missförstånd uppstår: Tage förväxlar Jonas med sin förlorade son som han inte träffat på flera år.

Se mer: Novemberfestivalens sajt  »

Extra roligt att det är andra året i rad som Lars kommer hem med pris från Novemberfestivalen. Se nedan »

Simon Tiilaas, tidigare Manuspilot

15-11-22 MANUSPILOT VINNER YOUNG TALENT AWARD I MÜNCHEN

Vi utbrister i ett GRATTIS till tidigare helårseleven SIMON TIILAAS som i förra veckan tog hem priset BEST FILM: VFF YOUNG TALENT AWARDFilmschoolfest Munich.

Simon vann med kortfilmen THE LITTLE DEATH, som han regisserat efter manus av Johan Fasting. Prissumman var 7500 €.

Juryns motivering: "The Little Death" is a wonderfully told story about adolescence, loss of childhood, love, sorrow, friendship, and the wonders of adulthood. It's poetic, full of love to its characters, precise, not too long not too short, in fact a perfect little gem of a movie. We live and feel with 12 year old Julia and her father, and by the end of the film we are left with hope for the future of the next generation. And so is the jury regarding director Simon Tillaas. Your film is beyond promising, and we are looking forward to many more in the future”

Se mer på Facebooksidan om priset: Filmschoolfest Munich  »

Senay Berhe, en av vinnarna i manustävlingen Black is the new black

15-03-27 SOMMARKURSDELTAGARE FÅR MANUSPRIS

Lite sent men i alla fall: Vi gratulerar tidigare sommarkursdeltagaren Senay Berhe till priset i manustävlingen BLACK IS THE NEW BLACK.

Tävlingen intitierades av Baker Karim, långfilmskonulent. 42 bidrag kom in och prissumman är ett utvecklingsstöd på 150 000 kr.

Manuset MITT PÅ MÖRKA DAN har skrivits av ett team som förutom Senay bestått av Aron Levander och Meron Mangasha. Senay ska också regissera filmen.

Se juryns motivering mm »

Kortkurser i filmmanus

15-01-16 KORTKURSPROGRAMMET UTE NU

Idag är allt klart med detaljerna för vårens och sommarens kortkurser och samtidigt öppnar vi för ansökningar.

Se alla detaljer och ansökpå sidan för repektive kurs:

       7 - 8 MARS : SKRIVA SCENER FÖR FILM  »

      21 - 22 MARS : THE HERO'S JOURNEY 2.0  »

      11 - 12 APRIL : KONSTEN ATT SKRIVA DIALOG  »

      22 - 27 JUNI : MANUSPILOTERNAS SOMMARKURS - ATT BERÄTTA FÖR FILM  »

Lars Persson får pris på novemberfestivalen

14-11-21 DUBBELT PRISAD PÅ NOVEMBERFESTIVALEN

Dagens roliga nyhet är beskedet att Lars Persson som just nu går på Manuspiloterna vann tredjepris i klassen TUNGVIKT, med sin kortfilm EFTER JAKTEN. Filmen fick även även Göteborg Film Festivals pris och Lars film är därmed också uttagen att visas på Göteborg Film Festival.

Juryns motvering: ”Med berömvärd regi och ett manus som drar nytta av våra fördomar och förutfattade meningar lyckas filmskaparen på ynka åtta minuter både överraska och väcka starka känslor till liv. Filmskaparen visar med all tydlighet att han med precision och stor känslighet behärskar det filmiska berättandet.”

Novemberfestivalen » i Trollhättan är Sveriges största nationella festival för unga filmare

14-10-12 BÄSTA MANUS TILL MANUSPILOT PÅ STOCKMOTION

Gratts till tidigare Manuspiloten Marioan Mario Hosseini som knep priset för bästa manus i klassen 27+ på festivalen STOCKMOTION

Filmen heter PROPOSITION och handlar om en man och en kvinna som vaknar upp en morgon i ett framtida Sverige där ett slöjförbud just trätt i kraft.
Vi önskar lycka till med det fortsatta filmskrivandet!

14-10-10 MANUSPILOT TILL FESTIVALER I USA O. KANADA

Vi säger grattis till tidigare eleven Emil Mkrttchian som blivit inbjuden till filmfestivaler i Nordamerika med sin senaste film BERGMANS BARNBARN där Emil står för både manus och regi.

De tre festivaler som är aktuella är
- BRONX INTERNATIONAL FILM FESTIVAL, New York USA
- HAMILTION INTERNATIONAL FILM FESTIVAL, Hamilton Kanada
- POMEGRANATE INTERNATIONAL FILM FESTIVAL, Toronto Kanada

Se mer på IMDB »

14-08-26 VÄRLDSUCCÉ FÖR ROMAN AV MANUSPILOT

Gång på gång får vi graulera tidigare Manuspiloten Catharina Ingelman-Sundberg för boken KAFFE MED RÅN.

Senaste rapporten är att den engelska översättningen ligger etta på Kanadas bestsellerlista (!!!) efter stora framgångar världen över.

Berättelsen handlar om ett gäng pensionärer som kastar sig in på brottets bana för att ordna bättre villkor för fattig och gamla.

Grattis Catharina! Och vi önskar lycka till med de fortsatta böckerna om pensionärsligan!

All We Have Is Now, regi Alexandra Dahlström

14-08-24 ALL WE HAVE IS NOW - Biopremiär 24 OKTOBER

Dokumentärfilmen ALL WE HAVE IS NOW är Alexandra Dahlströms regidebut.

Handling: Punkbandet Vulkano står redo att ta över världen. När resan börjar möter vi en trio i en källare vid Skanstull bestående av tidigare Those Dancing Days-medlemmar. Men inför den stora Los Angelesresan och spelning för viktiga kontakter i den amerikanska nöjesbranschen hoppar en av medlemmarna av.

Alexandra gick ut manuspiloterna sommaren 2014.

Mer om filmen och trailer på Youtube »

Tatjana Andersson

14-06-27 MANUSPILOT LEKTÖR PÅ SVT DRAMA

Vi har just fått besked om att Tatjana Andersson som gick årskursen 2011-2012 numera arbetar som lektör åt SVT Drama. Grattis Tatjana!

14-05-27 ANDERS HAZELIUS får stöd från MOVING SWEDEN

Fortsatta framgångar för Anders Hazelius med projektet GERILLA som i dagarna fått produktionsstöd från MOVING SWEDEN.

MOVING SWEDEN är ett nyinstiftat produktionsstöd för filmare på väg och finansieras av bla. Svenska Filminstitutet, SVT och några till.

 

14-02-28 Manuspilot uttagen till STHLM Debut

Vi gratulerar idag tidigare Manuspiloten Anders Hazelius som i sedvaligt hård konkurrens blivit uttagen som en av tre deltagare i STHLM Debut med sitt långfilmsprojekt GERILLA

I Filmbasens presentation av årets deltagare berättar Anders om filmen:

"Gerilla började som en kärleksförklaring till Stockholm, till människorna som lever här och drömmarna de bär på. Därför känns det viktigt att regionens resurscentrum tror på oss. Jag hoppas också på att hitta nya filmkompisar. För trots att vi filmare sysslar med ett massmedium blir vi ofta öar. Det är särskilt dumt nu när en filmvåg sveper över Stockholm. Den vill jag att GERILLA ska vara en del av."

STHLM Debut är en satsning för långfilmsdebuterande regissörer och producenter i Stockholm-Mälardalsregionen, i samarbete mellan Filmregion Stockholm-Mälardalen, Film Stockholm/Filmbasen och Stockholms Internationella Filmfestival. Huvudfinansiär är Stockholms läns landsting. STHLM Debut består dels av ett finansiellt utvecklingsstöd, dels av praktiskt projektstöd.

Se mer

Anders Hazelius » 

STHLM Debut »

VIi ska bli raggare

Plattform Produktion AB

14-02-28 Manuspilot får nya filmstödet MOVING SWEDEN

Det är David Danial som i december blev en av de första att få nya SFI-stödet MOVING SWEDEN med projektet VI SKA BLI RAGGARE. David står för både manus och regi. Filmen spelas in iunder 2014 och produceras av PLATTFORM PRODUKTION.

Handling: Vi ska bli rappare bygger på rollfigurer från Youtube-succén "Råggywood", skapat av David Danial. De hemlösa bröderna Brouk, 19, och Bile, 18, måste hitta ett jobb för att kunna betala hyran och få bo kvar hos Johan, den snåla pappan. Deras deadline är en vecka och dessutom måste de även hitta ett jobb åt Karen, 18, Johans son. Men Karen vill inte alls hänga med ut och leta jobb, inte förrän Bile lovar att fixa Fanny som Karen är förälskad i till honom.

TRAILER Saliga av Cecilia Björk på Vimeo

TRAILER Saliga av Cecilia Björk på Vimeo

14-02-01 Premiär på Göteborgs Filmfestival med kortdokumentär

Tidigare Manuspiloten Cecilia Björk hade premiär på sin kortdokumentär SALIGA på årets upplaga av Göteborgs Internationella Filmfestival.

Handling: De sitter utmed klipporna, döps i havet och stämmer in i allsång där de förkunnar att de beslutat att följa Jesus. I en okommenterad skildring av Hönökonferensen som varje år samlar många hundra kristna bevittnar vi ett fenomen som både fascinerar och provocerar.

Första Strulet prisad för Bästa Manus på Novemberfestivalen

Novemberfestivalen Bästa manus till Manuspiloten Johan Rosell

 

13-10-24 Manuspilot vinner BÄSTA MANUS på NOVEMBERFESTIVALEN

Vi gläds och gratulerar idag den tidigare Manuspiloten Johan Rosell som tog hem priset för BÄSTA MANUS på årets Novemberfestival för sitt manus till filmen FÖRSTA STRULET.

Motivering: Genom ett till synes flytande nedslag i fjortis-rinkens intrikata persongalleri vävs ett klassiskt coming of age-narrativ ihop med setup, motstånd, vändning, low point och payoff enligt konstens alla regler.

FÖRSTA STRULET tog även hem festivalens pris för BÄSTA MANLIGA SKÅDESPELARE, Zacharias Lindberg, och blev dessutom uttagen till att visas på Göteborgs Filmfestival 2014 med motiveringen: Med humor och skärpa skildras längtan efter det första strulet. En fest med folköl, kedjerökning och en euforisk dans som får ett abrupt slut. En charmig film med en egen ton, om en bitterljuv tonårstid.

Handling: Elias längtar efter att få kyssa någon för första gången. Allt är som upplagt för att han ska få hångla med sitt span Frida Jönsson när kvällen plötsligt tar en oväntad vändning...

FÖRSTA STRULET är skriven och regisserad av Johan Rosell, producerad av Robert Melo med foto av Hannes Krantz.

Se filmen och mer om FÖRSTA STRULETwww.forstastrulet.se » eller facebook.com/forstastrulet »

 

Långfilmen ORION

13-11-20 Kortkursprogrammet för våren och sommaren ute

Förutom vårt vanliga utbud satsar vi i år på en helt ny serie helgkurser om att skriva för olika genrer.

SERIEN OM GENRE

ÖVRIGA HELGKURSER

MANUSPILOTERNAS SOMMARKURS

 

Se mer detaljer om ansökan och pris mm. via sidan för kortkurser »

Långfilmen ORION

13-10-06 Biopremiär för Manuspilot med långfilmen ORION

Filmen ORION i regi av Elias Kababa är skriven och producerad av den tidigare Manuspiloten Johan Häll och kommer att gå upp på ett 60-tal biografer runt om i landet med premiär 22 oktober.

Handling: Sommaren närmar sig för Tony som befinner sig mellan tonår och vuxenvärlden. Hans dagar fylls av trasiga familjeförhållanden och destruktiva handlingar. Plötsligt finner han sin tillflykt hos den drömska och naiva Anna. Men när hans förflutna hinner ikapp honom blir det svårt att hålla de två världarna isär.

ORION är ett ungdomsdrama om kärlek och vänskap. Om svek och hat. Men det är också en berättelse om styrkan i att förlåta.

Se mer om ORION www.orionfilmen.se  »

Prinsen, manus och regi Anders Hazelius

13-09-25 Manuspilot på SVT Play: Anders Hazelius med PRINSEN

Novellfilmen PRINSEN (2012), med manus och regi av tidgare Manuspilotena Anders Hazelius visas just nu på SVT Play (fram till 25 oktober)

Handling: Celie har redan bokat tid för abort när hon berättar för sin pojkvän att hon är gravid. Hans reaktion blir som förväntad, men i takt med att aborten närmar sig börjar hon ifrågasätta sitt beslut.

Se mer om Anders på www.andershazelius.se »

Knäcka, en film av Ivica Zubak

13-08-13 Manuspilot på SVT - igen!

Det är Ivica Zubaks långfilm KNÄCKA som visas (för andra gången) på SVT1 ikväll kl 23:40. Ivica har både skrivit manus och regisserat.

Handling: Goran har precis tagit studenten. Ska han hänga med sina småkriminella kompisar i Bredäng eller satsa på att plugga vidare? Han blir kär i Linnea. Hans mamma blir sjuk och hamnar på sjukhus och önskar göra en sista resa till Kroatien. Pengarna till resan har hon sparat ihop och de är gömda i lägenheten. Men efter en röjig fest i lägenheten saknas pengarna.

Se även två snäpp ner om Ivizas senaste film 10 GUDS SIFFROR

Se mer om Ivica på www.zubak.se  »

IN BLOOM. Foto:Alexander Westergård

13-07-11 Manuspilot får produktionsstöd från SFI

Vi graturlerar tidigare Manuspiloten Johanna Paulsdotter som fått produktionsstöd för kortfilmen IN BLOOM, som hon både skrivit manus till och ska regissera

Handling:Alva och Tilde är 12 år och bästa kompisar. Idag ska de till äventyrsbadet med klassen, med Hazim och coola tjejgänget. Tilde berättar förtroligt för Alva i omklädningsrummet att hon har fått sin första mens. Det blir startskottet på en dag där den pubertala utvecklingen sliter en tolvårig vänskap itu, där den ena är redo att gå vidare och den andra inte.

Se mer om filmen på IN BLOOM på Svensk Filmdatabas »

13-06-24 Manuspilot på SVT 28/6

Den f.d. Manuspoiloten Ivica Zubaks senaste film 10 GUDS SIFFROR som fick juryns Hedersomnämnande i Svenska Filminstitutets & SVT's Novellfilmsatsning visas i SVT fredag 28/6.

Handling: Filmen handlar om två 18 åriga systrar från Kongo som bor illegalt i Sverige. Bägge försöker skapa sig en tillvaro, fast på sina egna vilkor. Men kan man leva ett värdigt liv i ett samhälle när man inte kan få ett personnummer – de 10 Guds siffror?

Se mer om Ivica på www.zubak.se  »

13-06-19 Manuspiloter får utvecklingsstöd från SFI

Det är kurskamraterna Olof Tiderman och Emil Mkrttchian som fått stöd från Svenska Filminstitutet för utveckling av manus till långfilmen BIOBILJETT HEM. Projektet har tidigare fått stöd från Konstnärsnämnden. Filmen utspelar sig i Sverige och Armenien.

13-06-10 Manuspilot till uttagen Palm Springs Kortfilmsfestival

Vi gratulerar f.d. Manuspiloten Ylva Forner vars film SPEL är uttagen till 2013 Palm Springs Int'l ShortFest i USA.

Handling: Elisabet kommer hem frustrerad efter misslyckad dejt. Där sitter hennes tonårssons kompis och spelar TV-spel. Ett möte som ingen av dem någonsin förväntat sig uppstår och gränser bryts. Vad händer när du gjort det du aldrig trodde du skulle göra?

Se mer om filmen på www.ylvaforner.com  »

århundradets Brott

Första gången

13-03-24 Två filmer av Manuspiloter till Bergmanveckan på Fårö

Vi gratulerar och gläds med de tidigare Manuspiloteleverna, Johanna Paulsdotter och Anders Hazelius som blivit uttagna att visa var sin film på den ärevördiga Bergmanveckan på Fårö som firar tioårsjubileum i år.

Johanna deltar med fimen ÅRHUNDRADETS BROTT som vann 1 km film förra året

Anders visar filmen FÖRSTA GÅNGEN som nyligen fick pris på Filmfestivalen i Berlin

Se mer om både Anders och Johannas framgångar nedan.

Se mer om Bergmanveckan »

13-03-24 Manuspilot nominerad till Stockholmsdiamanten Tungvikt, VÅRRULLEN

Isabel Juhrén som just nu går Manuspiloterna har lyckats bli en av de nominerade till VÅRRULLEN, klassen Stockholmsdiamanten Tungvikt. Förutom att vinnarfilmen blir Stockholms bidrag till Novemberfestivalen och får regissören produktionsstöd och mentorhjälp till ett sammanlagt värde av 70 000 och kr.
Isabel Juhrén tävlar med filmen FEST. Och vi andra håller tummarna.

13-03-11 Manuspilot till Regilinjen på Danska Filmskolan

STORT GRATTIS till VILLE GIDEON SÖRMAN som just nu går på Manuspiloterna och fått besked om att ha blivit en av de lyckligt utvalda till RegilinjenDanska Filmskolan

Den Danske Filmskole »

13-02-16 Manuspilot får pris på Berlin Filmfestival

Vi gratulerar Anders Hazelius vars kortfilm FÖRSTA GÅNGEN vann specialpriset Competition Generation 14plus vid Berlin Filmfestival 7-17 februari. Filmen handlar om Therese och Johans som går ut i skogen för att ha sex. Det är första gången för båda och det blir mer komplicerat än det var tänkt.

Se mer om FÖRSTA GÅNGEN (Svensk Filmdatabas) »

www.andershazelius.se »

13-01-27 Hedersomnämnande till Manuspilot på Göteborg Filmfestival

(uppdaterad)

Ivica Zubaks film 10 GUDS SIFFROR (30 min) erövrade Juryns Hedersomnämnadne vid Göteborg Internationella Film Festival 25/1 - 4/2 2013

Filmen handlar om två systrar från Kongo som vistas i Sverige illegalt och försöker få vardagen att fungera, och undvika upptäckt. När en av dem begår ett stort misstag ställs allt på sin spets, och plötsligt står polisen utanför dörren.

Juryns motivering: Tilldelas Ivica Zubak för manuset till 10 Guds siffror. För en gripande historia om två flyktingungdomars öden i svensk samtid. Lätt att älska. Svår att glömma. Om hopp och hopplöshet, om kärlek, systerskap och drömmar. En stor berättelse i det lilla formatet.

Se mer om 10 GUDS SIFFROR (Svensk Filmdabas) »

12-12-20 Manuspilot får produktionsstöd från SFI

Tidigare manuspiloten Ylva Forner har både skrivit manus och ska regissera kortfilmen SPEL som fått 350 000 kr i produktionsstöd från Svenska Filminstitutet (konsulent Andrea Lasmanis)

Produktionsbolagets beskrivning: Elisabet kommer hem frustrerad efter en misslyckad dejt. Där sitter hennes tonårssons kompis och spelar tv-spel. Ett möte som ingen av dem någonsin förväntat sig uppstår och gränser bryts. Vad händer när du gjort det du aldrig trodde du skulle göra?

12-11-21 Twin Peaks-författare gästar Manuspiloterna

Idag hade Manuspiloterna besök av ROBERT ENGELS (IMDB).

Robert Engels berättade bl.a. om sitt samarbete med David Lynch kring Twin Peaks och bjöd på en både underhållande och intressant skildring av sitt arbete med TV-serier i USA. Han gav även råd om hur man som manusförfattare bäst tar sig fram i branschen.

12-11-17 Manuspilot vinner Stockholm Filmfestivals 1 KM FILM

Tidigare manuspiloten Johanna Paulsdotter Löfstedt tog hem priset med filmen ÅRHUNDRADETS BROTT.

Juryns motivering "För att ha skapat en filmisk värld med ett kraftfullt känslomässigt djup, som etsar sig fast i huvudet på betraktaren."

Se mer »

12-10-23 Preliminära kortkursprogrammet ute

Just nu håller vi på att planera vårens och sommarens kortkurser.

Preliminärt kommer programmet att se ut så här:

  • Helgkurs 16-17 februari: ATT SKRIVA SCENER FÖR FILM
  • Helgkurs 9-10 mars: ROLLFIGURENS FÖRVANDLING
  • Helgkurs 23-24 mars: KONSTEN ATT SKRIVA DIALOG
  • Sommarkurs 24-29 juni: ATT BERÄTTA FÖR FILM

 

Se mer »

12-09-19 Manuspilot får SFI-stöd för kortfilm

Anders Hazelius, tidigare elev på Manuspiloterna, får stöd från Svenska Filminstitutet för kortfilmen FÖRSTA GÅNGEN. Anders har skrivit manus och regisserar.

Filmen handlar om Therese och Johan som är på fest. De går ut i skogen för att ha sex. Det är första gången för båda. Men Johan får inte upp den. Så jävla pinsamt. Johan tror att det är hans fel och Therese tror att det är hennes. Vad gör man, det skulle ju bli av? Vad ska de säga till sina polare? Det gemensamma beslutet fattas, de måste fabricera sin sexdebut.

Se mer »

12-08-20 Nyheter och uppdateringar

Idag kör vi igång sajtens nya avdelning för nyheter.

12-08-20 Manuspilot på SVT

Kortfilmen PRINSEN, gjord av f.d. Manuspiloten Anders Hazelius sändes i SVT 15/8
Se filmen på SVT PLAY fram till 15/9

12-05-05 Grattis Marioan

Vi gratulerar och gläds med Marioan Marioan Hosseini från läsåret 2011-2012, som i sedvanligt hård konkurrens kom in på Manuslinjen vid Stockholms Dramatiska Högskola (f.d. DI).