ARKIVSIDA
UPPGIFTERNA HÄR ÄR INTE AKTUELLA.
Gå till startsidan för att se vilka kurser vi har på gång nu


start
helårskursen
lärare
hur det gick sen
kortkurser
nyheter

MANUSPILOTERNA - en utbildning i att skriva för film
- lärare på helårskursen -
 


Fasta lärare


KURT ÖBERG - huvudlärare / kursansvarig
IMDB

Kurt var den som startade Manuspiloterna år 2005. Han ansvarar för det pedagogiska upplägget och den övervägande delen av undervisningen och är även är en av elevernas personliga handledare.

Kurt är manusförfattare, dramatiker och dramaturg, samt lärare i att skriva för film.
Han har skrivit manus till bland annat den portugisiska filmen LAVADO EM LAGRIMAS av Rosa Coutinho Cabral, och den svenska filmen HOPPET, av Petter Naess.


FREDRIK LINDQVIST - lärare / handledare
IMDB

Fredrik ger lektioner i manus och dramaturgi och är även en av elevernas personliga handledare.

Fredrik är dramaturg, manusförfattare och lärare i att skriva för film Har på senare tid gjort dramaturgiska insatser i bl.a. de bioaktuella SÅ OCH PÅ JORDEN (Kay Pollak) och TJUVHEDER (Peter Grönlund), samt för filmkollektivet CRAZY PICTURES.
Tidigare medverkat i långfilmerna VINGAR AV GLAS (medförfattare) och POPULÄRMUSIK FRÅN VITTULA (dramaturg) av Reza Bagher samt skrivit manus till KÄRRINGEN DÄRNERE av Ragnar di Marzo.
Har även skrivit handboken ATT SKRIVA FILMMANUS.

ULF EVRÉN - teaterregissör, skådespelare och manusförfattare (teater)
www.teaterbarbara.nu

Ulf är konstnärlig ledare för Teater Barbara på Kungsholmen i Stockholm. Han har gjort pjäser som "Frossa - en klimatfars "2009, "Tusen och En Natt" 2007, "Guds Lilla Narr" 2006 och "Sagan om  Perseus" 2005. Han är även regissör på teatrar runt om i sverige. ex. "Orfeus - Dödsriket tur och retur" på Länsteatern i Kalmar 2008.

Ulf är en erfaren pedagog. Här jobbar han med iscensättningar av elevernas texter. Hur tänker man när man omvandlar text till gestaltning? Eleverna  får själva känna på hur processen går till i överföringen till scenen. Han har även tillsammans med eleverna läst klassiska teaterpjäser, så som Kung Oidipus, Hamlet och Ett drömspel.


TATJANA ANDERSSON

Tatjana är en av elevernas personliga handledare. Tatjana arbetar annars på SVT-Drama som lektör och projektledare för SVT's satsning på kortserier..


Gästlärare


Utöver de fasta lärarna gästas Manuspiloterna varje år av 7-8 gästlärare som föreläser eller håller workshops.

 

Exempel på medverkande gästlärare:


ROBERT ENGELS - manusförfattare, producent

IMDB
Robert Engels gästar manuspiloterna

Robert Engels är framför allt känd som en av huvudförfattarna till Twin Peaks, men även för TV-serierna Wise Guy och Andromeda. Vid sitt besök på Manuspiloterna berättade han bl.a. om sitt samarbete med David Lynch och bjöd på en både underhållande och intressant skildring av sitt arbete med TV-serier i USA. Han gav även råd om hur man som manusförfattare bäst tar sig fram i branschen.

 

Kristian Hoberstorfer - SVT Drama
IMDB

Undervisar i TV-drama och manus för TV- serier

 

Reza Bagher - filmregissör och manusförfattare
IMDB

Reza har regisserat bl.a. filmerna "Jag heter Mitra", "Vingar av glas", Capriccosa" och "Populärmusik från Vittula".

Reza är en återkommande gäst hos Manuspiloterna. Han ger en inspirerande lektion om sitt sätt att se på manus, film och filmbranschen. En passionerad föreläsare med båda fötterna i verkligheten.

 

Johan Hedenberg - skådespelare
IMDB   Meritlista & CV   

Skådespelare som vi minns sedan 80-talet där han varit med i TV serier som Åshöjdens BK, Lackalänga, Varuhuset och Skilda världar och den prisbelönta serien Poliser. Karriären har innehållit allt från Dramatens Klassfiender och Skärbrännaren på Fria Pro till att han idag är en av våra mest anlitade röster till animerade filmer.
2007 Nominerad till Bästa manliga skådespelare / Monte-Carlo Television Festival

Johan har ett möte med klassen om skådespelarens förhållande till texten och om manus generellt.

 

Lottie Wahlin

Lottie Wahlin är en återkommande gästlärare hos Manuspiloterna. Hon är Fil. dr. Sociologi, meditationsledare, föredragshållare, författare och praktiserande medium. Lottie är även praktiserande buddhist och har sedan år 2000 studerat buddhismen samt fått ett flertal initiationer i buddhor & bodhisattvor av olika lamor. Hon ger oss grunderna i Tarot inför passet med arketypiskt berättande utifrån Tarotkorten.

 

Ebbe Schön

I nästan två decennie har Ebbe Schön varit chef för Sveriges största folkminnessamling vid Nordiska museet i Stockholm, där han tagit del av de svenska bygdernas sägner. Som föreläsare är han välkänd över hela Sverige. Han har också arbetat som radio- och tv-producent vid Sveriges Radio och Sveriges Television.

Ebbe Schön berättar om Väsen i nordisk folktro och sätter in tomtar, troll, huldror, jättar, näcken, bäckhästen m.fl i ett mytologiskt sammanhang som berikar en manusförfattare.

 

Lolita Ray - manusförfattare

www.lolitaray.com

Lolita Ray har skrivit manus till Guldbaggevinnaren och det Svenska bidraget till Oscars- nomineringen - Svinalängorna - med stöd av regissören Pernilla August. Hon lyckades lyfta ett bra drama ur en bok som var litterär och fragmentarisk. Lolita hade ett fantistiskt givande och uppskattat samtal med klassen om dramatik.

 

Mats Rehnman - scenberättare, författare, bildkonstnär
www.storytelling.se

Mats framträder runt hela Skandinavien men också internationellt. Han har skrivit böcker om storytelling, han tränar professionella scenartister. Han är en nestor inom berättarrenässansen och är arkitekten bakom dels det svenska Berättarnätet Sverige och dels det europeiska berättarnätet FEST som är under uppbyggnad.

Mats glöder för berättarkonstens utveckling och är ständigt sysselsatt med att definiera och utveckla vår konstart.

 

Ulf Brantås - filmfotograf
IMDB

Ulf är fotografen bakom ex. Lukas Moodysons "Fucking Åmål", Tillsammans" och "Lilja 4-ever", och Björn Runges "Om jag vänder mig om". Han har de senaste åren jobbat för BBC i England med TV- filmer som "Wuthering Heights" 2009, "Stuart: A Life Backwards" 2007,"LowWriter Sun" 2006, "Bradford Riots" 2006, "Sweeny Todd" 2006 och med "Generation KIll" 2008.

Ulf har återkommit till Manuspiloterna med sin erfarenheter och med manusexempel från sitt arbete.

 

Petter Naess - filmregissör, Norge
IMDB

Petter var en erfaren teaterregissör med ett trettiotal uppsättningar på teatern, innan han gjorde sin första film "Absolutt Blåmandag" (Absolute Hangover) 1999. 2003 gjorde han stor succé med filmen "Elling"som nominerades till en Oscar för bästa utländska film.

Den Amerikanska skådespelaren Kevin Spacy köpte rättigheterna till "Elling" och Petter signerade ett kontrakt med  20th Century Fox på tre filmer. Den första blev "Mozart & the Whale" med bl.a. Josh Hartnett. "I Norden har han haft succéer med ungdomsfilmen "Bara Bea" 2004 med manus av svenske Johan Bogéus och "Hoppet" med manus av Kurt Öberg och Moni Nilsson. Den senaste var "Tatt av kvinnen", 2007. De två senaste med Peter Stormare i rolllistan.

 

Mikael Nyqvist - skådespelare
IMDB

Mikael behöver kanske ingen närmare presentation. Filmer som "Män som hatar kvinnor" 2009, "Den svarta nejlikan" - om den svenske ambassadören Harald Edelstam 2007, "Så som i himmelen" 2004, Lucas Moodysons "Tillsammans" 2000,  Lars Noréns "Personkrets 3:1".

Mikael pratade om sin syn på manus och läste delar av elevernas manus med klassen. Han delade med sig generöst om sina erfarenheter från teater och filmarbete. ...

 

Lasse Liljeholm - ljudarbetare
IMDB-1   IMDB-2

Lasse är en av våra mesta ljudarbetare i Sverige. Han har i år gjort sin 100-de film. Började med Ingemar Bergmans "Fanny och Alexander " 1982. Lasse är en återkommande gäst hos manuspiloterna och ger en inspirerande inblick i tekniken bakom filmerna. Guldbagge 2007 för The queen of Sheba's pearls.

 

Jörgen Persson - filmfotograf
IMDB

Jörgen är fotografen bakom filmer som Billie Augusts "Les Miserarables" 1998"  "Andarnas Hus", "Den Goda Viljan" och "Pelle Erövraren", Roy Anderssons "En Kärlekshistoria", Lasse Hallströms "Mitt Liv Som Hund" 1985, Hasse Alfredssons "Den Enfaldige Mördaren" 1982, Bo Widebergs "Ådalen 31" 1969,  och "Elvira Madigan" 1967. Nominerad för 2 Golden Globe.

Michail Lechylowski

Professor på Dramatiska Institutet i filmklippning, arbetat bl.a. med Andrej Tarkowskij
Michail har under en heldag gett sin syn på manusskrivande. Med filmexempel och med övningar.
En ödmjuk man med massor av anekdoter om 50 år inom filmindustrin.

 

Varje år har vi dessutom haft besök av SVT Drama

Gästerna har varit:  Peter Arrenius och  Monica Åhlén